Blog,  blog,  Fotografie,  Natuurfotografie,  Nikon,  Reizen,  Tips,  travel,  Zuid-Afrika

Zuid Afrika, op zoek naar The Big Five

Mijn eerste keer naar het Afrikaanse continent, Zuid Afrika, wat zou dat me brengen? Mensen die mij kennen weten dat ik nogal een Azië-ganger ben. Ik hou van het eten, ik hou van de mensen en de Aziatische chaos. Chaos waarvan ze zelf zeggen, dat werkt voor ons, al die regels die jullie in Europa hebben werkt niet voor ons.

Zou ik me wel op m’n plek voelen in Afrika? Zou ik Azië gaan missen? Hoe gaat het eten me bevallen? Ga ik de mensen wel leuk vinden? Is het eigenlijk wel veilig, als ik iedereens verhalen mag geloven?

De late vlucht (woensdag) van Emirates brengt me eerst van Amsterdam naar Dubai, doordat er geen tijdverschil is met Zuid-Afrika is het wel lekker om een avondvlucht te hebben. Ik kan namelijk nog even wat muziek luisteren en wat drinken en daarna lekker gaan slapen. Aangekomen in Dubai kan ik een bak koffie drinken en gelijk door naar de gate om verder te vliegen. Dus is het omvliegen? Jazeker, maar het scheelde bijna 300 euro op een ticket. Dat geld geef ik liever tijdens mijn reis uit dan dat ik rechtstreeks vlieg.

Na nog een paar uurtjes vliegen kom ik aan het einde van de middag (donderdag) aan in Kaapstad.

Kaapstad van bovenaf

Load Shedding

Ik haal m’n huurauto op en rijd op mijn gemakje richting de gehuurde B&B aan de buitenrand van de stad. Ik kom daar aan en wordt ontvangen door hele vriendelijke mensen, maar de man lijkt wat gehaast over te komen. Hij blijft maar praten over load shedding en ik heb geen idee wat hij bedoelt. Zoals jullie misschien wel eens gelezen hebben, bereid ik me nooit extreem voor. Ik hou van reizen zoals het komt en zie wel waar ik de volgende dag eindig. Ik leg dus nooit teveel vast, zodat ik ergens eens een dagje extra kan blijven als het bevalt. Maar dan wordt het half 7 en snap ik ineens wat hij bedoelt met load shedding en het verdelen van de load…. Ineens is het donker in mijn B&B en werkt niks meer. Ik loop dus naar de eigenaar en zie dat hij ook geen stroom meer heeft, en de rest van de straat ook niet. Ik vraag wat er aan de hand is en de eigenaar begint te lachen. Hij legt uit dat de grootste stroomleverancier van het land eigenlijk niet genoeg stroom kan leveren. Om iedereen, arm en rijk, evenveel te benadelen heeft men load shedding bedacht. Volgens een bepaald schema wordt per wijk of stadsdeel over het hele land (het schuift dus steeds op) de stroom voor 2 uur uitgeschakeld. Tip 1 voor Zuid-Afrika… download het load shedding schema, ik reisde namelijk bijna de hele reis mee met het load shedding programma.

Tafelberg

De volgende dag besluit ik direct om door te rijden richting Tafelberg. De tip voor de Tafelberg is: rijd er naar toe als je de top ziet liggen. Dan heb je de grootste kans dan dat je naar boven kunt. Het weer rondom Kaapstad en dus ook de Tafelberg kan namelijk erg snel omslaan. Ik besluit naar boven te gaan met de kabelbaan, ook is er een optie om zelf de Tafelberg wandelend te beklimmen, maar daar ben ik simpelweg niet goed genoeg getraind voor.

Het uitzicht over de stad is fantastisch. Je ziet o.a. het Greenpoint Stadium, waar de WK finale gespeeld werd (de uitslag ga ik het maar niet meer over hebben). Daarnaast zie je ook Robben Eiland liggen, het eiland waar Nelson Mandela jarenlang werd vastgehouden. Ook tref ik hier mijn eerste wildlife bovenop de tafelberg, o.a. een dassie.

Een dassie op de Tafelberg

Boulders Beach

Daarna rijd ik naar Simonstad, naar het beroemde Boulders Beach. Dit is een beschut strand, bestaande uit inhammen tussen granieten rotsblokken. Het is een populaire locatie vanwege de kolonie zwartvoetpinguins die hier sinds 1982 leeft. Het is geweldig om zo mega veel pinguins bij elkaar te zien. Het varieert van fluffy baby pinguins tot volwassen pinguins. Heel tof om een keer van dichtbij te zien.

Deze pinguïn is de baas
Pinguins stellen elkaar gerust
Kolonie pinguins op Boulders Beach, Simonstad

Daniels Cheetah Farm

Na wat tussenstops en slaapplaatsen in o.a. Graaff-Reinet en Oudshoorn stop ik op weg naar onze volgende slaapplaats bij Daniels Cheetah Farm. Daniel probeert hier met z’n team een steentje bij te dragen om de Cheeta’s in leven te houden. Cheeta’s zijn een bedreigde diersoort en worden met uitsterven bedreigd. Door gewonde cheeta’s op te vangen en daarnaast een speciaal fokprogramma op te richten proberen ze hier de populatie cheeta’s weer te laten stijgen. Cheeta’s die genoeg aangesterkt zijn laten ze langzaam bij beetje weer de terug de natuur in.

Na deze bijzondere ervaring rijd ik door naar Elephants Footprint Lodge, mijn slaapplek voor de komende dagen. Deze lodge ligt net aan de buitenrand van Addo Elephant Park, waar ik veel van de big five ga spotten.

Luipaard in Zuid Afrika

Addo Elephant Park

Ik ga twee dagen achter elkaar dit national park in. De eerste dag besluit ik een gids te nemen die me door het park begeleid. Wat een geweldig park is dit! Vanaf de eerste meters die ik er doorheen ga ben ik in een soort droomwereld beland. Ik zie een wrattenzwijn zodra we binnen zijn, mijn gids Daniel stopt netjes voor een foto, maar legt ook uit dat we die nog meer dan genoeg gaan tegenkomen. Later bleek dat hij daar volkomen gelijk in had. Het voordeel van een gids meenemen is dat hij precies weet waar de dieren zich vaak schuilhouden. Ondanks dat de naam hier doet vermoeden dat er alleen olifanten zitten is dit zeker niet het geval, in dit park kun je als je geluk hebt namelijk gewoon de big five spotten.

Op de tweede dag ga ik zonder gids nogmaals door het park rijden, gewoon op mijn dooie gemakje. Ik kan het aanraden om het eerst met een gids te gaan en daarna zelf nog een keer. Het was een compleet andere ervaring namelijk en weer allemaal andere beesten gezien op de tweede dag.

Olifant in Addo Elephant Park
Brullende Leeuw in Zuid Afrika
Buffel in Zuid Afrika

Garden Route

Na Addo komt een volgend hoogtepunt, de Garden Route. In het oudste dorp van Zuid Afrika, waar ook letterlijk niks is, geen asfalt, geen pinautomaat, geen benzinestation spreek ik met een bierbrouwer (dat is er dan weer wel hahaha). Hij geeft mij de uiteindelijk gouden tip om de garden route heeeeeel erg rustig aan te nemen, iedereen raast er maar doorheen en ziet uiteindelijk niet hoe mooi het hier is. Dankzij zijn tip is mijn recordafstand voor een rit op vakantie bij deze vastgesteld op 12 kilometer.
De Garden Route is een van de bekendste en zeker een van de mooiste autoroutes van heel Zuid Afrika. Prachtige kustwegen met landschappen varierend van de mooiste stranden en het groene platteland leiden je van Addo helemaal tot aan Kaapstad.

Omdat ik alleen de neushoorn nog mis in mijn Big Five rijtje besluit ik tijdens mijn toch over de garden route ook een private game drive te doen, waarbij neushoorns aanwezig zijn. Een compleet andere ervaring dan Addo, maar ik moest en zou die laatste van de Big Five gewoon zien.

Afrikaanse Neushoorns

Terug in het bruisende Kaapstad

Hoe was Afrika? Het was er werkelijk fantastisch, neem op voorhand in je hoofd dat het verschil in blank en gekleurd zeker in het dagelijks leven nog terug te vinden is. Niet meer zoals in de tijd van Nelson Mandela, maar het gebeurt echt nog wel onder je neus. Heb ik me ooit onveilig gevoeld in Zuid Afrika? Nee, werkelijk geen moment. Ik hou van dit land en de lieve mensen.  

Na 3 weken kom ik terug in het bruisende Kaapstad en verblijf mijn laatste dagen op loopafstand van het winkelcentrum van het Waterfront. In dit deel van de stad kom je overal leuke koffietentjes en eettentjes tegen. Maar ook in het winkelcentrum vind je bijvoorbeeld een heerlijke noodlebar. Ik kan het gewoon niet weerstaan, waar ter wereld ik ook ben… heb ik toch nog een beetje Azië op vakantie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.