Natuurfotografie,  Reizen,  Verhaal achter de foto,  Zuid-Afrika

Verhaal achter de foto week 1

Vanaf deze week zul je wekelijks een mini-blog op mijn site treffen. In dit mini-blog zal ik wekelijks een foto posten uit mijn collectie en hierbij het verhaal vertellen hoe deze foto tot stand is gekomen. Wat heb ik gedaan om deze scene vast te kunnen leggen? Wat gebeurde hiervoor en wat gebeurde er na de foto? Je zult zien dat een foto meer is dan het vastleggen van een mooi plaatje. In mijn beleving is het het perfect weergeven van een exact of juist langer moment. 

Deze week een foto die ik nog steeds beschouw als één van de gaafste foto’s die ik in mijn collectie heb. Ik heb dit moment tijdens onze rondreis door Zuid Afrika vast weten te leggen.

Big Five

We waren bezig met onze tweede week rondreis door Zuid-Afrika. We hadden al 2000 km achter ons liggen en waren op ons gemakje terug aan het rijden richting Kaapstad. We hadden inmiddels vier van de big five weten te spotten verdeeld over Zuid-Afrika, enkel de neushoorn ontbrak nog in het lijstje. We reden op een rustig tempo door de Garden Route en mijn vrouw vond in de Lonely Planet nog een park waar ze zwarte neushoorns hadden. Ach, het was zeker het proberen waard om alsnog de neushoorn te spotten. Eenmaal daar aangekomen boeken we een gids, gaan we rijden en al snel zien we de neushoorns in de verte grazen. We komen steeds dichter bij en ja hoor met draaiende motor komen we tot op een kleine twee meter afstand van de neushoorns tot stilstand. Geweldig, wat een ervaring!

 

Voor deze foto

Nadat we eindelijk de big five compleet hadden reden we verder kwamen we op een gegeven moment aan bij een wat kleinere vlakte en zagen we een leeuw en leeuwin vlakbij elkaar. We hebben samen met onze gids een klein kwartier staan observeren en toen gaf de gids aan, dit vrouwtje geeft alle tekenen dat ze graag wil paren met dit mannetje. Hoe geweldig zou dat zijn een foto schieten van twee parende leeuwen?!

 

Het fotomoment

We hebben de rest van het park niet meer gezien en hebben echt een uur tot anderhalf uur rond gehangen op veilige afstand van de leeuwen. Jij wil toch ook geen jeep met draaiende motor naast je bed? Het vrouwtje bleef constant alle signalen afgeven het mannetje bleef hier op reageren. Hoe gaat dit dan?

De leeuwin laat een geurspoor na zodat de leeuw weet dat ze krols is. Die geur is een speciale urinegeur die door de klierwerking wordt afgescheiden. Dit combineerde ze met nogal wat gebrul. Hierdoor was de aandacht van de leeuw aangewakkerd en ging hij haar volgen. Wanneer hij de geur oppikt trekt de leeuw zijn lip op, zo ruikt hij het nog beter. Dat is wat je op de foto ziet gebeuren.

 

Na de foto

De leeuwen bleven constant alle signalen aan elkaar geven, maar tot de daadwerkelijke paring is het helaas niet meer gekomen. Een paar keer leek het erop dat het ging gebeuren maar dan liep het vrouwtje toch weer weg. Het ging vandaag niet meer gebeuren of in ieder geval niet waar wij bij waren. De zon ging onder en we moesten het park verlaten omdat het elk moment zou gaan sluiten.

Zo zie je maar weer dat de natuur onvoorspelbaar is en compleet z’n eigen gang gaat. Maar soms levert ook een andere uitkomst dan verwacht nog steeds een hele gave foto op.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.