Bergen op Zoom,  blog,  Reizen

Toerist in eigen stad

Ik woon sinds 2008 in Bergen op Zoom samen met mijn vrouw. Allebei zijn we afkomstig uit Etten-Leur, daar ben je als je uit deze regio komt vast eens voorbij gereden. Maar goed, verhuizen naar Bergen op Zoom, veel mensen kenden we hier niet. We besloten uiteindelijk toch maar de gok te wagen en ondanks dat veel van onze vrienden nog in Etten-Leur wonen hebben we er nog geen moment spijt van gehad. We wonen inmiddels in ons derde huis (ik mag hopen het voorlopig laatste, met al dat verhuisgedoe) en hebben onze plek en leven hier echt gevonden.

[dropcap]J[/dropcap]e kunt ons dus wel importkrabben noemen en sinds vorig jaar beschikken we met onze dochter over onze eigen 100% krab. Zeven jaar later stelde ik mijzelf de vraag, hoe goed ken ik mijn Bergen op Zoom en haar omgeving eigenlijk? Dat is eigenlijk echt schokkend slecht. Natuurlijk weet ik hier wel de weg en ben ik wel eens door Het Markiezenhof gelopen, maar er nog nooit in geweest. Het oude stadhuis ken ik alleen van onze eigen bruiloft. Daarom heb ik besloten in ieder geval komend jaar Toerist in eigen stad te worden en hierover te gaan bloggen.

Challenge: Ik ga het komende jaar minimaal 1 keer per maand een nieuwe plek ontdekken in de omgeving van onze mooie stad. Dus van de gevangenpoort,  naar Lepelstraat maar ook naar Fort de Roovere.

Ik start voor mijn gevoel wel veilig met het Markiezenhof. Een plek die ik eigenlijk altijd al wel eens van binnen heb willen zien, maar om de een of andere reden nog nooit heb gedaan. Nu ik mijzelf deze challenge heb opgelegd is dit het eerste gebouw wat ik wil bezoeken en meer over te weten wil komen.

 

Markiezenhof

Eerst wat achtergrond informatie, het Markiezenhof heeft in de afgelopen jaren namelijk nogal wat transformaties meegemaakt.

Het Markiezenhof ontstond aan het eind van de Middeleeuwen. In de loop der eeuwen is de functie van het complex meerdere keren gewisseld. Vanaf 1485 tot 1727 deed het Markiezenhof dienst als adellijk woonpaleis van de heren en later van de markiezen van Bergen op Zoom. Het Markiezenhof deed ook dienst als militair hospitaal in de periode 1795-1819 en tot 1957 had het de functie van kazerne.

Vanaf 1968 werd het Markiezenhof een flink gerenoveerd, toen werd besloten om het gebouw open te stellen voor publiek door er een museum in te vestigen. Deze renovatie duurde tot 1987, maar bracht het paleis van vroeger terug in haar oude glorie, in 1987 werd ook direct het museum geopend.

 

Monument

Ik heb geluk dat ik Het Markiezenhof voor foto’s bezoek tijdens de Open Monumenten Dag, dit jaarlijks terugkerend evenement trekt elk jaar zo’n 30.000 bezoekers naar Bergen op Zoom. Dit jaar hadden alleen Amsterdam en Den Haag iets meer bezoekers. Tijdens dit evenement openen monumenten eenmalig hun deuren zodat het publiek gratis naar binnen kan.

Wandelend door Het Markiezenhof sta ik er van te kijken hoe groot het daadwerkelijk is van binnen, vanaf de buitenkant heb je dit niet zo in de gaten. In alles zie je de paleissfeer van vroeger terug, helemaal als je door de volledig gerestaureerde 18e eeuwse stijlkamers loopt. Als je binnen loopt word je na een gang al gauw geconfronteerd met De Hofzaal. In De Hofzaal zie je nog goed hoe de heren, markiezen en markiezinnen van vroeger leefde.

Hofzaal Markiezenhof
Hofzaal Markiezenhof

Rijkdom

Eenmaal op de eerste etage aangekomen kom je als eerste terecht in de Blauwe Zaal, hier wordt uitgelegd hoe Bergen op Zoom van handelsstad transformeerde tot een vestingstad. Hier staat een gigantische maquette van hoe de stad er vroeger uitzag. Zo raar om niet eens je eigen huis terug te kunnen vinden op deze maquette, dit was vroeger allemaal poldergebied. Eigenlijk begon de stad bij de gevangenpoort. Dit was in vroegere tijden de toegangspoort tot Bergen op Zoom.

Ridder in Blauwe Zaal
Ridder in Blauwe Zaal

Na de Blauwe Zaal kom je al snel terecht in de stijlkamers. Wat een fantastische zalen zijn dit! Volledig gerestaureerd zoals het eruit zag in de 18e eeuw. Wat hadden de bewoners van Het Markiezenhof toen een rijkdom zeg. Deze kamers zijn zeker een bezoekje waard, je krijgt echt een goede indruk van hoe toen geleefd werd.

Stijlkamer
Stijlkamer
Stijlkamer

Daarnaast hebben we nog een kijkje genomen in de Industriezaal, ook hier staat weer een maquette die laat zien hoe Bergen op Zoom zich ontwikkelde als vesting en ruimte maakte voor nieuwe industrie en woningbouw. Op de tweede etage vind je tot slot nog de grootste kermisexpositie van de Benelux.

Drankorgel
Drankorgel in de Industriezaal
Maquette

Je hebt met dit blog een beetje inzicht gekregen in hoe het Markiezenhof er van binnen uitziet en wat er te zien valt, het Markiezenhof is een geweldige plek om eens te bezoeken en dit had ik zeker nog niet bezocht als ik mijzelf deze challenge niet had opgelegd.  Jullie moeten ook zeker eens een keertje een bezoek brengen aan dit geweldige monument in Bergen op Zoom. Er is genoeg te doen, ook voor het jonge publiek (diverse speurtochten). Laat je me weten wat je er van vond als je er binnen bent geweest?

Ik kijk nu al uit naar volgende maand! Hebben jullie tips waar ik zeker nog naar toe moet? Wie weet bezoek ik het volgende maand wel. Laat je reactie achter in de comments.

Open

Het Markiezenhof is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zondag van 11:00 – 17:00 uur. Als je het mij vraagt is het zeker een bezoekje waard.

Kijk ook op de site voor actuele tentoonstellingen en openingstijden

Tot en met 29 oktober vind je nog de Zilvertentoonstelling in het Markiezenhof.

Wil je meer van Bergen op Zoom zien of weten?

Kijk dan op de website van Aangenaam Bergen op Zoom

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.