Bergen op Zoom,  Blog,  Nederland,  Netherlands,  Nikon,  Noord-Brabant,  Ravelijn,  Reizen,  Tips,  travel

Toerist in eigen stad 5: Ravelijn

Onlangs mocht ik samen met 9 andere instagrammers uit Bergen op Zoom exclusief Ravelijn op den Zoom (in de volksmond Het Ravelijn) bezoeken.Het ravelijn is een van de weinige overblijfselen van de befaamde vestingwerken van Bergen op Zoom. De Bergse vesting was een belangrijk onderdeel van de Zuiderwaterlinie en bewaakte de toegang vanuit het zuiden naar Holland en Zeeland. Onze voorvaderen voerden oorlogen met water als wapen. Om Holland te verdedigen, creëerden zij een indrukwekkend stelsel van zogeheten waterlinies. Als een vijand te dichtbij kwam lieten zij het land onderlopen. Inundatie, noemen we die truc. Ook in de tweede wereldoorlog werd deze truc nog gebruikt bij de Slag om de Schelde en werd een groot deel van Zeeland onder water gezet.

 

De ondergrondse gangen, ook wel de Kazematten, vormen de laatste overblijfselen van de Bergse vesting, gebouwd door Menno van Coehoorn.

De afgelopen maanden onderging het Ravelijn een grootschalige renovatie. De laatste renovatie dateerde al weer uit 1932. Maandenlang is het dus voor al het publiek gesloten, maar op 23 juni j.l. werd het Ravelijn feestelijk heropend. Enkele dagen ervoor krijgen wij als Instagrammers al de kans om het Ravelijn zonder ander publiek te bezoeken.

De nieuwe waterbrug die is aangelegd is ontworpen door dezelfde ontwerpers als de Pompejus toren bij Fort de Roovere, het grootste fort van de West-Brabantse waterlinie.

Het ravelijn is enkel met gidsen te bezoeken, kijk op de site van VVV Brabantse Wal voor meer info.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.