Aangenaam Bergen op Zoom,  Bergen op Zoom,  Blog,  Fotografie,  Nederland,  Netherlands,  Nikon,  Noord-Brabant,  Reizen,  travel

Toerist in eigen stad 3

Dagelijks fiets ik erlangs of onderdoor, ik zie het ook altijd als thuiskomen als ik er ’s middags weer onder door fiets. Ook op een vrije dag lopen we meestal de stad in, ook dan onder de gevangenpoort door. Hoog tijd dus voor een bezoekje aan deze oude stadspoort.

 

Oude plattegrond van Bergen op Zoom

Historie

In het midden van de 14e eeuw liep er rond Bergen op Zoom een zeer belangrijke vestingmuur. Bij die muur werden twee grote en robuuste torens gebouwd inclusief schietgaten. Voor deze torens stonden weer kleinere torens en een stenen brug over de stadsgracht. Deze toegang tot de Lievevrouwenstraat heette destijds de Lievevrouwenpoort. Meer dan een eeuw later kwam er een eind aan de Lievevrouwenpoort, de wal kwam om de  haven heen te liggen. Als je vanaf toen nog de Lievevrouwenpoort binnen ging was het goed mis, het werd namelijk vanaf dat moment een gevangenis. Het bleef deze status houden tot 1925.

Uitzicht over Lievevrouwestraat
Eén van de ronde torens incl schietgaten

Nieuwe bestemming

De gevangenpoort is tegenwoordig geen gevangenis meer. Wel is het de oudste monument van Bergen op Zoom. Het is zelfs een van de oudste nog bestaande stadspoorten van heel Nederland.

Tegenwoordig doet de poort dienst als o.a. verlengstuk van het Markiezenhof. Zij gebruiken het onder andere voor als tentoonstellingsruimte. In 2015 is de gevangenpoort volledig gerestaureerd en kun je er een hele leuke en interessante rondleiding volgen. Tijdens de rondleiding krijg je een goede indruk over hoe het eraan toe ging in de tijd dat het een gevangenis was. Authentieke details zijn goed bewaard gebleven.

Je kunt je zelfs als een echte gevangene laten opsluiten tegenwoordig. Om meer jongeren naar de gevangenpoort te krijgen is er namelijk tegenwoordig zelfs een escaperoom gerealiseerd. Nadat je afdaalt in de kelders van de gevangenpoort kom je uit op een vergeten cel met een zware, houten traliedeur. Terwijl je hier zit ontrafel je raadsels en puzzels over de historie van de poort en haar voormalige bewoners. De oplossingen leiden naar je vrijheid.

Voor jong en oud is er tegenwoordig dus voldoende te beleven. De gevangenpoort is vanaf 28 april t/m 31 oktober geopend van dinsdag tot en met zondag van 13:00 uur tot 16:00 uur. Voor 3 euro p.p. krijg je een rondleiding incl. gids.

Voor meer info kijk op de site van Aangenaam Bergen op Zoom

Geen eigen tv op je cel vroeger

5 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.