gadgets,  review,  Uncategorized

Review Ricoh WG-50

Onlangs ontving ik de Ricoh WG-50 om deze eens mee te nemen voor een duik in de duiktank van Todi in Beringen. Een gigantisch duikbassin van 10 meter diep en 36 meter doorsnee, met meer dan 6.200.000 liter water en een temperatuur van 23 graden. Dit alles op een oud steenkoolmijn terrein.

Deze camera heeft namelijk een aantal interessante aspecten voor de aspirant avonturier, namelijk:

  • Sterke constructie voor extreme buitenomstandigheden;
  • Gegarandeerd waterproof constructie om probleemloos tot 14 meter diep te filmen en fotograferen;
  • Uiterst schokbestendig: bestand tegen een val van 1,6 meter hoogte;
  • Bestand tegen een druk van maximaal 100 kg;
  • Koudebestendig tot –10°C.

Is de vanaf prijs van € 240,- het de prijs waard om hierin te investeren?

De camera

De styling van de WG-50, in het bijzonder het oranje likje zoals bij mijn testexemplaar moet je van houden of niet, het zal in ieder geval de aandacht trekken. Laat je de camera per ongeluk vallen tijdens het duiken of in het bos zul je je camera vrij snel weer terugvinden en is dat met een zwarte GoPro wellicht wat lastiger.

Ricoh stelt dat de camera waterdicht is tot 14 m, schokbestendig tegen een val van 1,6 m, bestand tegen een druk van 100 kg en in staat om zelfs bij temperaturen van -10 ° C nog te werken, en ik heb dankzij deze test geen enkele reden om daaraan te twijfelen.

Het 3-inch touchscreen en de knoppen werken ook onder water gewoon prima. Draai de camera om en je vind hier een interessante functie: een ring van LED’s rond de lens die als een macro-flitser werken.

Bediening is super eenvoudig, en het scherm is zowel boven als onder water super goed en helder af te lezen.

Een goede manier om de autofocus van de WG-50 te omschrijven is, neem je tijd om hier mee gewend te raken. De camera focust nauwkeurig, en meestal waar je het wilt, maar het kost tijd om dat te doen en uit te vinden hoe het precies werkt. Onderwater is dit soms wel een uitdaging omdat de vissen natuurlijk niet stil blijven liggen. Uiteindelijk was voor mij vaak de oplossing om zelf stil te gaan liggen wachten en dan kwamen de vissen meestal vanzelf op je af.

Kwaliteit van de afbeeldingen

Wanneer zoveel nieuwe camera’s (en sommige smartphones) fantastische beelden produceren, ook onder water, valt de kwaliteit onder water soms wel wat tegen. Op het eerste gezicht lijken het prima foto’s maar zonder die je mist hoogwaardige details, contrast en de zuivere kleur als je er toch verder inzoomt op de foto. Ook wanneer ik richting die 10 meter diepte afdaal verdwijnen net als bij elke andere camera als eerste de rode kleuren, dit is een bekend fenomeen bij het duiken. De onderwatercamera heeft een onderwaterstand die dit enigszins probeert na te bootsen, al blijft het hoofdzakelijk groen en blauw wat je ziet.

Met name prestaties bij weinig licht zijn minder indrukwekkend in de donkere hoeken van de duiktank heb je echt een flitser nodig, maar al snel worden de foto’s dan overbelicht. Hier is niet echt een subtiele tussenweg in te vinden.

De camera kan filmen in een resolutie van 1080p bij 30 fps. Net als de foto’s zien video’s er goed uit wanneer ze worden vastgelegd bij ideale lichtomstandigheden, maar details, contrast en kleurnauwkeurigheid dalen wanneer je binnenshuis gaat of wanneer je net als wij met minder licht te maken krijgt.

Specificaties

Algemene info

MerkRicoh
Type cameraCompact camera
ProductlijnRicoh WG
Breedte122.5mm
Diepte29.5mm
Hoogte61.5mm
Gewicht193gr
Waterdicht  ja
Minimale gebruikstemperatuur -10°C
Maximale gebruikstemperatuur 40°C
KleurOranje
Fabrieksgarantie 2 jaar

Sensor

Type1/2.3″
Autofocuspunten 9
Resolutie16 megapixel
Maximale resolutie4608 x 3456 pixels
Beeldstabilisatie  ja
Lichtgevoeligheid Auto ISO, 125 – 6400
Beelden per seconde12

Lens

Minimale brandpuntsafstand5mm
Maximale brandpuntsafstand25mm
Lensbereik in 35mm-equivalent28-140mm
Optische zoom5x
Digitale zoom7.2x
Maximaal diafragma groothoekf/3.5
Maximaal diafragma telef/5.5
Minimale scherpstelafstand 1cm

Video

Full HD  ja
Ultra HD / 4K-video  nee
Maximale videoresolutie1920 x 1080 pixels
Framerate 120fps, 60fps, 30fps
Compressiemethode MPEG-4, AVC (H.264)
VideoformatenMP4

 

Oordeel

De WG-50 is bij de juiste lichtomstandigheden een prima allround camera, ook onderwater presteert de camera echt zeker goed bij het juiste licht. Zodra het licht afneemt worden foto’s snel korrelig en zul je wat met nabewerking moeten gaan doen. Maar bij koude temperaturen zou ik wellicht toch overwegen deze camera gewoon mee te nemen ipv mijn dure DSLR-camera.

De camera is erg handzaam en ligt lekker in de hand, ook de bediening is simpel en helder.

Presteert de camera voldoende om mijn oude 4 jaar ouderGoPro thuis te laten? Ik denk dat ik mijn GoPro toch nog steeds op mijn duikbril vast maak voor het filmen, gewoon omdat deze in meer fps filmt. Nadeel van mijn GoPro is dat ik achteraf pas kan zien of mijn foto gelukt is of niet. Met het schermpje van de Richog WG-50 zie ik dit gelijk na het maken van de foto.

Samen is het dus echt wel een goeie combinatie en zeker de overweging waard om aan te schaffen. Als je wilt snuffelen aan het onderwaterfotografie is dit echt een goeie instapcamera, je zult bij minder licht alleen een keuze moeten maken tussen bijschijnen met lamp, flitser aan of geen foto nemen.

Wil je echt hoogwaardige foto’s maken onder water, kun je denk ik beter doorsparen voor een hele goede onderwatercamera inclusief externe flitsers en dergelijke.

Meer weten?

Wil je meer weten over de camera, kijk dan hier, je kunt hier ook vinden waar je de camera zoal kunt kopen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.