Berlijn,  blog,  Reizen,  travel

Mijn ideale citytrip: Berlijn

Zoals ik in mijn Cuba blog al omschreef was Berlijn een beetje een bestemming gekozen uit noodzaak, overal waar we eigenlijk naar toe wilde was de ZIKA-mug op dat moment aanwezig, en Dewi was toen nog zwanger van Saar.

Laat ik maar meteen eerlijk zijn, Berlijn is zeker niet de mooiste stad die we ooit bezocht hebben. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en misschien ook wel daarom een van de populairste bestemmingen voor een stedentrip in Duitsland. De 3,6 miljoen inwoners tellende stad kent een beruchte geschiedenis. Berlijn werd grotendeels verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werd daarna opgedeeld in Oost en West door een 155 kilometer lange muur. Het voormalige historische centrum veranderde in een grijze stadsjungle.

Maar Berlijn is wel al decennialang een bron voor vele kunstenaars, filmmakers, muzikanten en schrijvers. Ik noem zomaar Lou Reed, U2, David Bowie en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wat is het dan aan Berlijn dat het voor hen, maar ook zeker voor mij zo’n aantrekkelijke stad maakt. Ik probeer je dat in dit blog verder uit te leggen.

De stad

Berlijn is na Moskou en Londen de op twee na grootste stad van Europa. Je begrijpt dat onze 5 dagen stedentrip lang niet voldoende was om de hele stad te ontdekken. Nee Berlijn is een stad met een gebruiksaanwijzing en naar mate je er vaker komt ga je die gebruiksaanwijzing zelf ontdekken. Ik zal je dus ook een paar tips geven waarvan ik vind dat je ze zeker niet moet missen, maar ook een paar dingen die je wat mij betreft zeker over kunt slaan.  De meeste van mijn tips zijn ook nog eens gratis toegankelijk.

Holocaust Monument

Je ontkomt bij een bezoek aan Berlijn niet aan het oorlogsverleden van de Duitsers. Het is ook niet iets wat onze Oosterburen proberen te verbergen. Een van de meest indrukwekkende plekken vonden wij het Holocaust Monument. Het monument is in 2005 geopend om de Joodse bevolking die in de Tweede Wereldoorlog is vermoord te herdenken. Het monument bestaat uit 2711 betonnen blokken waar je tussendoor kunt lopen. Elk blok varieert in grote en doordat de grond ook “golft” lijkt elk betonnen blok weer anders. Als je langs de blokken loopt, zou je het gevoel moeten krijgen wat de joden hadden in de concentratiekampen: de smalle paatjes, eindeloze gangen, en hoge blokken laten je gedesoriënteerd voelen. Alsof je geen uitweg vindt. Zeker als je in het midden van het monument loopt, lijkt het even alsof je het drukke stadsverkeer niet meer kunt horen. Je ziet alleen maar gigantische betonnen blokken om je heen. Neem even een moment om hier stil te staan en gewoon te luisteren naar de stilte. Door de grootte van het monument nodigt het jammer genoeg uit voor kinderen en soms zelfs toeristen om er doorheen en overheen te rennen, iets wat wij erg zonde en respectloos vonden.

Onder het monument kun je een informatiecentrum vinden waar de geschiedenis van het joodse volk wordt verteld (entree is gratis). Het is niet super groot maar we vonden het toch best indrukwekkend en zeker de moeite waard. Let op dat als je het informatiecentrum wil bezoeken dat je op tijd gaat, groepen gaan vaak voor op losse bezoekjes, wij stonden hier drie kwartier tot een uur buiten te wachten.

Adres: Cora-Berliner-Straße 1
OV: U55 Brandenburger Tor, U2 of S Potsdamer Platz
Openingstijden tentoonstelling: Apr-Sept: dinsdag – zondag, 10:00 – 20:00; Okt-Mar: dinsdag – zondag, 10:00 – 19:00. Gesloten op feestdagen.
Kosten tentoonstelling: gratis
www.stiftung-denkmal.de

Gedenkstätte Berliner Mauer

Na de val van de muur is vrijwel de gehele muur overal afgebroken door de bevolking. Hoewel er nog verschillende plekken zijn waar je stukken van de Berlijnse Muur kunt bezichtigen, is dit een van de plekken waar je wel het meest realistische beeld krijgt van hoe het er destijds uit zag. Na de val van de muur duurde het nog vrij lang voordat deze afgebroken was omdat er miljoenen tonnen puin moest worden afgevoerd. Dat is dus de reden dat er soms nog stukken zijn blijven staan, zoals hier in de Bernauer Straße. De Bernauer Straße is ook een stuk Muur wat nog vrijwel onbeschilderd is door graffiti, dit is een unicum in Berlijn want veel stukken Berlijnse Muur zijn illegaal (Mauerpark) dan wel legaal (East Side Gallery) beschilderd.

Tegenover het overgebleven stuk muur zit een documentatiecentrum, bij dit centrum hoor ook een uitkijktoren. Vanaf deze toren kun je goed tussen de twee stukken muur kijken, hier zie je een wachttoren. Tel hier wachters, Duitse Herders, rollen prikkeldraad en grote straallampen bij op en je weet hoe het er vroeger echt uit zag en dus echt heel lastig was om over te steken.

Adres:
Bernauer Straße 111, 13355 Berlin
OV:
U8 Bernauer Straße of S Nordbahnhof
Openingstijden documentatiecentrum (dinsdag tot zondag):
– November tot maart: 09:30–18:00
– April tot oktober: 09:30–19:00

http://www.berliner-mauer-gedenkstaette.de/en/

Unterwelten

Serieus een van de tofste dingen die we hebben gedaan. Samen met een gids ga je in het ondergrondse gangenstelsel wat echt heel gaaf is om te zien. Tijdens de 460 luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog op de Duitse hoofdstad moest de bevolking ergens blijven. In het stadsdeel Gesundbrunnen kun je de angstige inwoners achterna.

Door het bombardement is de stroom uitgevallen. Ik meld me samen met nog een vrijwilliger aan om de ventilator met de beide handslingers aan de gang te houden. De gids spoort ons aan, want de meter komt niet hoog genoeg. Na een paar minuten geven we het al op. Als het ernst was, zouden we er niet zo makkelijk mee wegkomen.

Maar hoe moet het met die aanstaande moeder, die de eerste weeën voelt opkomen? En kan iemand even helpen bij een blindedarmontsteking?

Eigenlijk was het gangenstelsel waar Berliner Unterwelten rondleidingen verzorgt, in 1928 gebouwd voor de ondergrondse metro. Maar de gangen raakten in onbruik en werden vergeten.De Naziregering (1933-1945) maakte gretig gebruik van de lege kelders her en der onder de stad. De nieuwe wereldhoofdstad Germania moest natuurlijk schuilplaatsen hebben tegen de luchtaanvallen van Britten en Amerikanen. Het totale aantal ondergrondse bunkers in die tijd in Berlijn ligt op 130.

De bevolking heeft ze dankbaar gebruikt. Maar liefst 460 keer loeiden de sirenes, tussen de zomer van 1940 tot de lente van 1945. Soms was het zelfs dagelijkse routine dat moeders –met het gereedstaande koffertje in de hand– de kinderen riepen en naar de schuilkelder snelden.

Na aanpassingen boden de gangen beschutting aan 1300 mensen. Veel te weinig dus voor de gehele bevolking van Berlijn. Nee, de Unterwelten was voor de elite. De maximale duur van een onderaardse verblijf werd geschat op 48 uur. Daarna moesten ze eruit. Het opgestelde draaiboek voorzag erin dat ze dan met bussen zouden worden afgevoerd. „Wie na een atoomaanval de bus zou besturen, staat niet in het draaiboek”, merkt onze gids droog op.

Aan het eind van de tour staan we ineens midden in een metro-station wat in gebruik is. Dit metro-station is destijds enkel gebouwd als afleiding, erachter zitten nog een aantal verblijven verstopt waar mensen konden schuilen.

Er zijn verschillende tours die in verschillende talen worden aangeboden. Wij hebben zelf tour 3 gedaan, die was erg leuk.

Adres: in het metrostation Gesundbrunnen
OV: met de S-bahn of U-bahn (U8) naar station Gesundbrunnen
Prijs tour: € 9 of € 7 met korting
Officiele website: www.berliner-unterwelten.de

Reichstag

Het Reichstaggebouw (ook wel Reichstag of Rijksdag genoemd) is de plek waar sinds 1999 de Duitse Bundestag (parlement) zetelt. Ook de verkiezingen van de Duitse bondspresident vinden hier sinds 1994 elke vijf jaar plaats. Naast een belangrijk politiek gebouw, is de Reichstag ook een geliefde Berlijnse bezienswaardigheid. De massieve architectuur, de futuristische glazen koepel en het fantastische uitzicht maken de Reichstag voor mij één van de mooiste bezienswaardigheden van Berlijn.

Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1884, maar door een grote brand in 1933 raakte het pand zeer zwaar beschadigd. Alles wijst er op dat de brand was aangestoken al is er nooit iemand voor opgepakt.

Tijdens de koude oorlog werd het gebouw hersteld en zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. Toen Berlijn in 1990 weer één stad werd, was dat ook het begin om weer te denken dat de Reichstag weer de huisvesting van het parlement kon worden. Het heeft wat jaren geduurd maar in 1999 was het toch echt zover, het Duitse parlement kwam terug in de Reichstag! Een historisch moment, politici uit West- en Oost Berlijn samen in één gebouw.

Wij zijn ’s avonds in de koepel op het dak geweest. Je kunt door deze koepel heen naar boven lopen. Je hebt dan een mooi zicht op de Bundestag onder je en een gaaf uitzicht over de stad. De koepel heeft echter naast een futuristische look ook nog wat snufjes. Doordat er een glazen koepel op het dak staat zou het al snel heel warm worden in de parlementszaal. Daarom draait er overdag een zonnewering mee die met de stand van de zon meedraait. De koepel met in het midden een kolom met 360 spiegels zorgt voor licht in de plenaire vergaderzaal.

LET OP je moet je van tevoren aanmelden, dus hoe eerder je dit doet des te meer kans dat je nog op een tijdstip naar keuze naar binnen kan. Je moet je ook legitimeren dus vergeet dit ook zeker niet mee te nemen, het blijft een overheidsgebouw dus de beveiliging is heel streng hier.

Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlin-Tiergarten
Openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 24:00 (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00 naar binnen)
Entree: gratis (optioneel met audiogids – deze is ook in het Nederlands beschikbaar)
Website: www.bundestag.de

OV:
– Met de S-Bahn tot station Brandenburger Tor of Hauptbahnhof
– Met de U-Bahn naar station Bundestag
– Met bus 100, 200, 248, 257 of 348 uitstappen voor de deur

 

East Side Gallery

Van de Berlijnse Muur, het symbool van de Koude Oorlog bij uitstek, staan her en der nog stukken overeind. Het langste nog-in-tact-zijnde stuk Berlijnse Muur is de East Side Gallery. Tussen Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke, parallel aan de Spree, staat 1.316 meter Berlijnse Muur. Niet helemaal in originele staat trouwens want over de gehele lengte van 1,3 kilometer zijn graffiti kunstwerken aangebracht. In het voorjaar van 1990, een paar maanden na de val van de Berlijnse Muur, zijn 118 kunstenaars uitgenodigd om hun visie op vrijheid op de muur te tekenen. Hiermee is de East Side Gallery het langste openbare kunstwerk ter wereld.AA

Adres: Mühlenstraße 3-100, 10243 Berlijn, Duitsland

Wat kun je overslaan?

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergangspost in de Friedrichstraße uit tijden van de Berlijnse Muur. Checkpoint Charlie stond precies op de grensovergang tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Voor buitenlanders was Checkpoint Charlie de enige mogelijke doorgang om met de auto of bus naar Oost-Berlijn te komen.

Na de val van de Muur in 1989 werd Checkpoint Charlie opgeheven, er was immers weer vrij verkeer van goederen en mensen mogelijk. Niet veel later, in 1990, werd de o zo gehate grenspost afgebroken. Toch is er later op de originele plek van Checkpoint Charlie een oude replica geplaatst van de grenspost om te laten zien hoe deze eruit heeft gezien. De replica kun je bezoeken en tegen betaling kun je op de foto met een grenswachter. Dit is wat mij ook tegenstaat van deze plek. Het is hier zo toeristisch geworden en heeft zo weinig meer met de werkelijkheid te maken dat je beter je tijd ergens anders kan doorbrengen als je het mij vraagt. Tuurlijk is het een historische plek maar niets hier is nog echt. Lekker een hamburger bij McDonald’s eten terwijl je naar de grenswachter zit te kijken, nee aan mij is het niet besteed.

Adres: Friedrichstraße 43-45, 10117 Berljin, Duitsland

Joods museum

Hier hadden we ons echt op verkeken. Wij dachten dat het een museum was over de Joden in de Tweede Wereldoorlog, maar het is maar een heel klein stuk van het museum wat daar over gaat. Het overgrote deel gaat over de 2000 jaar ervoor. Het Joods Museum (2001) is dus wel een erg compleet museum over de Joodse bevolking, geschiedenis en cultuur en trekt jaarlijks zo’n 750.000 bezoekers. Uiteindelijk was het meest indrukwekkende hier de Memory Void expositie, waar je letterlijk over duizenden metalen gezichten moet lopen. Ze staan niet alleen symbool voor de Joden die tijdens de Holocaust zijn vermoord maar ook voor diegenen die op een andere manier slachtoffer zijn geworden van oorlog en geweld. Ook de Holocaust Tower is heel erg indrukwekkend. Als je omhoog kijkt zie je een kleine gleuf die licht doorlaat, een symbool van het verlangen naar vrijheid. In de verte klinken heel zwak de geluiden van de stad. Vooral als je er alleen in staat is dit heel indrukwekkend.

Maar of deze twee toppunten het hele bezoek waard waren, de rest van het museum hebben we eigenlijk heel snel doorlopen. Dit was het niet helemaal voor ons.

Jüdisches Museum Berlin
Adres: Lindenstraße 9-14, 10969 Berljin, Duitsland
Entree: € 7,-
OV: U-Bahnhof Hallesches Tor of Kochstraße
Openingstijden: dagelijks van 10:00-20:00
www.jmberlin.de

Lekker eten

In Berlijn kom je echt niet tekort als het om eten gaat. Overal verspreid over de stad kun je fantastisch eten. Wij hebben voornamelijk in de buurt van ons hotel gegeten in de wijk Mitte.

Restaurant Lieu

Als liefhebbers van de Aziatische en voornamelijk Vietnamese keuken konden wij ons hart hier ophalen. Dit restaurant zat praktisch tegenover ons hotel. Heerlijk authentiek Vietnamees eten door Vietnamezen ook zelf gemaakt. De echte smaak van onze reis naar Vietnam komt hier weer naar boven.

Adres: Kurfürstenstr. 78, Mitte, 10787 Berlijn

http://www.lieu-in-berlin.de

Restaurant L’Osteria

Een onwijs hip Italiaan restaurant. De eerste keer dat we hier langsliepen dachten we dit is veel te duur voor ons. Toen we later op de site keken bleek het onwijs betaalbaar te zijn, helemaal voor de hoeveelheden die je krijgt. Goed Italiaans eten wat uit een fantastische open keuken komt. Super vriendelijke personeel wat altijd met je meedenkt. Het was zelfs zo goed dat we een dag later hier weer zijn gaan eten.

Let op: Het is hier vaak druk, dus reserveer van te voren, even binnenlopen is wachten aan de bar.

Adres: Budapester str. 38-50, 10787, Mitte, Berlijn

https://losteria.net/de/restaurants/restaurant/bikini-berlin/

Curry 36

Geen bezoek aan Berlijn is compleet zonder dat je Curryworst hebt gegeten (Dewi denkt daar overigens anders over). Wat mij betreft de beste curryworst kun je bij Curry 36 krijgen. Worsten met saus naar keuze en lekker gekruide frites. Of het nou 10 uur ’s ochtends is of 10 uur ’s avonds het is hier altijd druk

Adres: Hardenbergplatz 9, 10623 Berlin, Duitsland

Seoulkitchen

Even snel lunchen bij east side gallery voor we naar huis zouden gaan.  Heerlijke Koreaanse keuken, lekker in het zonnetje nog even lunchen met een biertje erbij. Zeker in de zon is dit een heerlijke plek om even te vertoeven. Ondanks dat het aan de straat zit vergeet je hier even helemaal de tijd.

Adres: Warschauer Str. 46, Berlijn

Heb je tijd over?

Breng eens een bezoekje aan de Nederlandse Ambassade, ontwikkeld door de bekende Nederlandse architect Rem Koolhaas (o.a. de Rotterdam). Hier moet je ook vooraf een reservering maken voor een rondleiding. Maar het is een erg vernuftig gebouw waar elk hoekje benut is. Niet veel mensen bezoeken dit gebouw, maar ik vond het erg leuk om te bezoeken en hier meer over te weten.

Kortom

Ik heb nog laaaaaaaang niet alles van Berlijn gezien, als Saar groter is gaan we ook zeker terug. Deze stad heeft altijd wat nieuws te bieden en vooral…. Voor ieder wat wils. Zoek je dus een leuke citytrip, denk zeker eens na over Berlijn. Je zal er geen spijt van krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.