Blog,  Reizen,  travel

Marokko, een unieke roadtrip, deel 1: de koningssteden

Au, de wekker gaat heel vroeg, in het weekend nog wel. Dit keer is het voor een goed doel! Onze roadtrip naar Marokko. Saar was nog te jong om mee te gaan naar IJsland dus besloten we onze reisplannen om te gooien. In plaats van de koude van IJsland zoeken we de warmte op van Marokko. Nadat we vorig jaar naar Cuba waren geweest zijn en daar kozen voor een vaste plek besloten we dit keer echt te kiezen waar wij gelukkig van worden en dat is een roadtrip. We doen zoals we het altijd deden voordat we Saar hadden, we boeken een vliegticket naar Marokko, we huren een auto (dit keer met kinderstoel) en we regelen de eerste overnachting, allemaal los van elkaar. Nu maar hopen dat onze dochter hetzelfde reisbloed heeft als dat wij hebben.,

Schiphol

Casablanca

We vliegen met Transavia vanaf Schiphol naar Casablanca. Het vliegen gaat super goed en is gezien de relatief korte vliegtijd naar Marokko (ong. 3,5 uur) echt heel goed te doen. We komen aan op het vliegveld van Casablanca en al snel blijkt dat we in een heel ander land terecht zijn gekomen. We staan net in de rij, Saar is helemaal niet druk en ook niet huilerig of iets dergelijks, maar gelijk worden we door de security uit de toch wel verdacht lange rij getrokken. We mogen naar een speciale rij en zijn al snel aan de beurt voor de paspoortcontrole. Geen idee hoe ze het doen, maar ook onze koffers zijn super snel uit het vliegtuig ten opzichte van de rest van het vliegtuig. Eerst even koffie doen en dan gaan we de huurauto halen…. oh ok de pinpas doet het niet, raar. We besluiten dan maar vast geld te pinnen en toch gewoon de auto op te pikken. Ook bij de pinautomaat krijgen we geen geld uit de automaat, dit is toch gek? Hierover later meer. We pinnen met de creditcard en lopen richting verhuurauto. Herinner je je dat we een kinderstoel hadden mee gereserveerd? Welkom in Marokko, die bestaan niet bij verhuurbedrijven. Voor ons gevoel werd deze stoel letterlijk op het vliegveld aangeschaft. Maar ok, uiteindelijk na wat gedoe….. we zijn onderweg! Het grote avontuur is begonnen.

Hassan II Moskee Casablanca
The journey starts here
Hassan II Moskee Casablanca

Vooraf lezen we (nou ja Dewi hoofdzakelijk) ons in door de Lonely Planet uit te spitten. Wat willen we per se zien en wat kunnen we misschien ook gewoon overslaan? Al snel komen we tot de conclusie dat we Casablanca kunnen overslaan, op één hotspot na. De Hassan II moskee, deze moskee is aan de zee gebouwd. Binnen is er plek voor 25.000 mensen en ook buiten kunnen er nog eens 85.000 mensen op het plein plaats nemen. Al rijdend van vliegveld richting de moskee kom ik er achter dat we een goede keus hebben gemaakt om Casablanca over te slaan, wat een drukke stad! Het autorijden in de grote steden is even wennen, maar zolang je je goed concentreert is het echt wel prima te doen.

We komen ’s middags bij de Hassan II moskee aan en zijn instant overweldigd door dit gebouw. Het wit van de moskee steekt zo prachtig af tegen de blauwe lucht en de Atlantische Oceaan die er achter ligt. We lopen over het gigantische complex rond en kijken elkaar een paar keer aan met zo’n blik van…. Ok het gaat zo’n reis worden. We slapen in een luxe appartementen complex wat nagenoeg leeg staat zo’n 30 kilometer van Casablanca vandaan. Echt een complex met alles erop en eraan.

Meknes

Nacht 1 overleefd, we trekken nu echt het Marokkaanse binnenland in. Onze eerst volgende overnachting ligt ruim 200 kilometer verderop in Meknes, een van de zogeheten koningssteden die we gaan bezoeken. We lopen al snel tegen een probleem aan. Onze volgende slaapplek ligt namelijk midden in een medina. Veel Arabische en Noord Afrikaanse steden hebben een medina, dit is het ommuurde,  oudste deel van de stad. Zo’n medina bestaat uit vele smalle en doodlopende steegjes, waardoor Google, Tom Tom en Apple nooit de straten hiervan in kaart hebben kunnen brengen. Onze navigatie brengt ons dus niet verder dan de rand van de medina. 

 

Hangbrug Marokko

Vanaf daar moeten we vertrouwen op een parkeerwacht die zegt uiteraard te weten waar onze Riad zich bevind. Een Riad is een huis of paleis met een binnentuin of atrium. We halen onze backpacks uit de auto en lopen achter de beste man aan de medina in. Straatje rechts, straatje links, stukje rechtdoor, twee straatjes rechts ….. je begrijpt een half uur later vraagt hij toch maar waar het is, en blijken we exact, maar ook echt exact aan de verkeerde kant van de medina te zitten.

Na wat gehannes met de juiste Riad vinden , moeten we de auto nog weg halen van de openbare weg en verplaatsen naar een “beveiligde” parkeerplaats. Ik kom dan tot de conclusie, nu moet ik nog zelf de weg terugvinden door de Riad. Ik moet zeggen dat het terug vinden een stuk eenvoudiger is als je in een keer naar de goede kant van de medina loopt. Na een kop muntthee van de vriendelijke eigenaar van de Riad besluiten we onze eerste ervaringen met een medina (wat eigenlijk gewoon een markt is) op te doen. Meknes schijnt daarvoor een hele goede oefening te zijn, omdat deze relatief gezien het rustigst is. Al bij de eerste hoek die we om gaan schrik ik me rot. Overal lampjes, geurtjes, geluid, roepende mensen, hoezo is dit rustig? Geen zorgen, als je eenmaal tien minuten rond loopt merk je dat je al best gewend bent en is het eigenlijk een hele toffe plek om te zijn. Je komt in elke medina wel dezelfde rotzooi tegen en bij elk kraampje kun je lekker onderhandelen, heerlijk. 

 

Enne… weet je nog dat we niet konden pinnen? Ineens bedacht ik me dat onze bankpassen standaard ingesteld stonden op Europa-profiel. Met een Europa-profiel kun je blijkbaar niet pinnen buiten Europa. Eenmaal de passen aangepast konden we ook super eenvoudig pinnen hahaha. Gratis tip van mij voor jullie dus als je naar Marokko gaat.

Nauwe straatjes van Meknes
The majestic Bab Mansour el Aleuj

Fez

De volgende koningsstad, gelukkig maar zo’n 70 kilometer verderop. We hebben besloten hier een extra dagje te verblijven zodat we zelf maar ook Saar even tot rust kunnen laten komen van alle indrukken. Deze keer hebben we voor een Riad gekozen die net naast de toegangspoort van de medina ligt. Op die manier hebben we niet de hectiek van de medina maar staan we er toch zo binnen. Spullen afgezet in onze kamer, wederom een munttheetje en hop de Medina in. We besluiten lekker te gaan lopen en we zien wel waar we uit komen. Ik heb de locatie van de Riad gepind op mijn telefoon dus we vinden altijd wel ongeveer hoe we terug komen. Tsja dat is reizen met de familie Mertens…. We zien wel hoe of wat. Eenmaal in de medina snap ik dat die medina in Meknes eigenlijk wel mee viel, dit is echt wel een stukje drukker en alle straatjes zijn ook wel nog een stukje nauwer.

Nadeel van zomaar gaan lopen zonder doel is dat je op een gegeven moment niet eraan ontkomt dat je iemand tegenkomt die je naar de leerlooierijen van Fez wil brengen. De leerlooierijen van Fez zijn wereldberoemd en moet je gezien hebben tijdens je bezoek aan de stad. Negeer dan wel alle mensen die je ernaartoe willen brengen, want dat gaat je geld kosten weet ik inmiddels uit eigen ervaring haha, maar ach het was wel echt heel tof om gezien te hebben. In Fez vind je leer van uitstekende kwaliteit, maar voel je niet verplicht om iets in de winkels te kopen.

Fez tannery

De tweede dag nemen we echt de tijd en doen we wat goed voelt. We komen erachter dat door Marokko reizen met een kind echt zo goed gaat en fijn is. Bijna overal waar je komt hebben ze wel iets geregeld voor gezinnen met jonge kinderen. Waar we de eerste twee nachten nog met z’n drieën in een bed moesten slapen (ondanks dat we twee volwassenen + kind hadden aangegeven) hebben we vanaf Fez eigenlijk altijd aparte bedden gehad op onze resterende slaapplaatsen. Men houdt gewoon rekening met je. Daarnaast zijn ze ook super geïnteresseerd in je, omdat je een blond meisje hebt met blauwe ogen. Ze vinden dat allemaal even prachtig om te zien. 

Als dit een voorbode is van de rest van onze roodtrip hebben we er onwijs veel zin in. 

 

Over twee weken het volgende blog, waarin we doorreizen van het Atlasgebergte tot aan de machtige Sahara. Stay tuned!

Leerlooierij in Fez
Marktplein voor de Medina in Fez
Uitkijken over Fez
Drukke Medina in Fez Marokko

2 Comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.