Leiden sleutelstad
Blog,  Nederland,  Netherlands,  Reizen,  travel

Leiden, zo veel meer dan een studentenstad

 Leiden, we kennen het allemaal wel van die bekende Universiteit, Leiden heeft zelfs de oudste Universiteit van Nederland. Bij Leiden ben je dus geneigd te denken aan een studentenstad, maar niets is minder waar. Veel BN-ers zijn echte “Leienaren”, wisten jullie dat Jochem Meijer en Armin van Buuren uit Leiden komen, en misschien wel de bekendste Rembrandt van Rijn is ook een echte Leidenaar. Al deze mensen praten ook altij zo vol lof en liefde over hun stadje. Het was ons dus al snel duidelijk, Leiden moet onwijs veel leuke hotspots hebben. Wij zochten het uit voor je.

De geschiedenis

Leiden is een van de grootste steden van Nederland, zelfs de op drie na grootste stad van Zuid- Holland en een van de oudste steden van Nederland. De huidige structuur van de binnenstad met grachten en singels herinneren nog aan Leiden in zijn mooiste dagen, namelijk de Gouden Eeuw. Mede door de structuur en prachtige architectuur is Leiden al een trekpleister op zich.

Leiden was vooral bekend om de lakenhandel in de zeventiende eeuw en na de val van Antwerpen trokken vele vluchtelingen uit Vlaanderen naar deze stad wat er voor zorgde dat de stad een grote economische bloei doormaakte.

Leiden wordt ook wel de sleutelstad genoemd, dit verwijst naar de gekruiste sleutels die je terugvindt in het stadswapen. Dit stadswapen zie je overal in de stad terugkomen, Leidenaren zijn echt trots op hun stad merk je al snel.

Vanaf de twintigste eeuw profileerde Leiden zich vooral als toeristen stad en als centrum van kennis en technologische ontwikkelingen. De universiteit en academisch ziekenhuis dragen hier mede aan bij. Voor wie liever niet zich in de drukte waagt van onze hoofdstad Amsterdam is het een prima alternatief. Het geheel is echter een stuk compacter en rustiger. Zeker de moeite voor en dagtripje waard.

Leiden sleutelstad
Centrum Leiden

1. Rijksmuseum voor oudheden

Het Rijksmuseum van Oudheden  is een bijzonder museum voor alle leeftijden. Dit museum brengt de oudheid en de archeologie tot bijna letterlijk tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen.

Melissa wordt gelijk helemaal in de expositie van het oude Egypte getrokken, en vindt het ene eeuwenoude stuk nog mooier dan het ander. Helemaal op het eind van deze expositie krijgt Melissa helemaal een bonus en zie je echte mummies liggen, zowel van mensen (jong en oud) als een gemummificeerde krokodil.

Ik zelf ben enorm onder de indruk van de expositie over het doggerland, vooral ook door de opzet van de stukken. Doggerland wordt ook wel het Atlantis van de Noordzee genoemd, het was namelijk een uitgestrekt gebied wat Engeland verbond met het continent van Europa. Door klimaatveranderingen steeg de zeespiegel en verdween het Doggerland. Het toffe aan hoe alles uitgestald is vind ik de grote foto’s van mensen die op de Maasvlakte zijn gaan zoeken en daar dus hele toffe dingen hebben gevonden van duizenden jaren oud. Deze stukken hebben ze vervolgens beschikbaar gesteeld aan het museum. Je leest hier dus het verhaal van wat je voor je ziet en hoe het is gevonden.

Tot slot is ook het gezicht van de eerste Neanderthaler zeker een bezoekje waard. Op basis van een fossiel wat in 2009 is gevonden hebben ze het gezicht van Krijn (die naam hebben ze hem gegeven) kunnen reconstrueren. We vinden het onvoorstelbaar dat deze persoon hier 50.000 jaar geleden gewoon heeft rondgelopen, misschien wel op dezelfde plekken als waar wij lopen.

Rijksmuseum van Oudheden
Egypte expositie Rijksmuseum voor oudheden
Neanderthaler Krijn

Heel de dag brunch bij Teds

Ok ok, we zullen eerlijk zijn met jullie,  een goed ontbijt schiet er bij ons (zeker in de weekenden) wel in. Na een drukke week vinden we het heerlijk om even lekker in bed te liggen en te genieten van de zonnestralen die in de slaapkamer binnenvallen. Alleen rond lunchtijd heb je al snel weer vreselijke honger. Daarom is brunch echt zo’n perfecte oplossing. Voordeel van een beetje uitslapen en toch lekker van zowel ontbijt als lunch kunnen genieten. Bij Teds hebben ze van dit moment van de dag een geweldig concept gemaakt, hier kun je namelijk heel de dag door brunchen. Sanne Huisman, de founder van Teds omschrijft het eigenlijk perfect:  Ik ben het type persoon die in de morgen echt het verlangen kan hebben naar friet met een glas champagne of een yoghurt met muesli in de middag. En dus opende ik Teds, vanuit de gedachte dat ik niet de enige kan zijn die een plek als dit miste. 

Wat is het een prachtige tent waar je heerlijk kunt eten waar je op dat moment zin in hebt, ongeacht het tijdstip. Daarnaast is het ook nog eens een enorme instagrammable plek! We zitten in een prachtig beschilderd hoekje, waar een boom boven ons zijn takken heeft groeien, met een lekker cosy bankje met uitzicht op de straten van Leiden. Hier kunnen we heel de dag wel blijven zitten.

De clown uithangen

We overnachten bij bij Brasserie Buitenhuis, nu horen we jullie denken: “overnachten bij een brasserie…? Hoe dan?”. Leiden heeft dat iets unieks op bedacht voor ons, er is een pop-up streekhuisje wat zich steeds verplaatst door de regio. Het is een echte pipo-wagen, wat een geweldige plek om te overnachten! We zitten naast een prachtig restaurant met uitzicht over het water. Het is vandaag prachtig weer en we hebben het geluk dat we dus lekker vanuit ons pop-up streekhuisje mensen kunnen kijken. We maken ons bed alvast klaar voor de avond en door het grote ronde raam waar het bed gelijk onder staat kun je heerlijk naar buiten kijken en genieten van dit geweldige uitzicht over het water met prachtige bossen erachter.

Brasserie Buitenhuis ademt liefde

Als je al vanaf het parkeerterrein komt aanlopen richting Brasserie Buitenhuis zie je instant dat het een unieke plek is, we geven je 1 tip, wacht maar tot je er binnen staat. Heel de brasserie is met zo veel liefde en oog voor detail ingericht. Het zou precies zijn hoe wij ons huis willen inrichten, zo’n prachtige stijl en er is geen saai hoekje te vinden. Er is voor ons een tafel in het midden van het terras gereserveerd en we zitten heerlijk tussen de mix van, rumoer van het restaurant, de mensen die met elkaar kletsen en de rust van het inmiddels kalme water.

We besluiten naast elkaar te gaan zitten en hand in hand met een wijntje naar de ondergaande zon te kijken terwijl we onze mooie dag in Leiden nog eens nabespreken. Ook kijken we uit naar morgen, waar we iets totaaaaal anders gaan doen. Terwijl de zon verder achter de bossen verdwijnt eten we het heerlijke eten op. In dit restaurant zie je nog dat iedereen hier liefde heeft voor de horeca, de bediening is top, de gerechten zijn een lust voor het oog en de tong. De hele combinatie van de inrichting, personeel, het eten en het uitzicht maakt dit een restaurant waar je graag met je liefje komt, het is hier super romantisch. Het was nog lang gezellig, blijven als een van de laatste over (ik, Bram, ben nu eenmaal een Brabander hahaha)  en gaan uiteindelijk voldaan naar bed toe.

De volgende ochtend worden we wakker met het zonnetje op ons pop-up streekhuisje en maken ons klaar voor het ontbijt. Als je dacht dat we gisterenavond een lekker plekje hadden, think again. Langs het strand heeft Brasserie Buitenhuis een aantal kassen staan voor 2 personen, volledig ingericht als een mini-woonkamertje. We krijgen een kas toegewezen en zitten hier heerlijk naar het kalme water te kijken met een verrukkelijk en uitgebreid ontbijt, zo ’s ochtends vroeg is hier zelfs genoeg te zien. We kijken gefascineerd hoe mensen in de vroege ochtend zich door het water baantjes aan het trekken zijn en zo hun dag sportend beginnen, het leven op en in het water start hier letterlijk de dag op.

What's (s)up

Na het ontbijt pakken we de fiets en vertrekken we richting Katwijk een paar kilometer verderop. Je fietst door een mooi divers gebied waar eigenlijk ook weer van alles te zien is, leuke dorpjes, mooie boerenbedrijven en mooie natuur. We zijn onderweg naar iets wat ik spannend vind, vandaag moet ik namelijk aan de slag, Melissa heeft kort hiervoor haar enkel geblesseerd en gaat deze activiteit mooi vanaf de kant observeren.

We hebben een afspraak bij Surfschool Katwijk, daar aangekomen ontmoet ik mijn instructeur. Al snel concluderen we samen dat er te weinig wind staat om goed te kunnen leren windsurfen. Maar hij komt met een goed alternatief, we gaan suppen. Suppen hebben we allemaal wel eens voorbij zien komen en ziet er super ontspannend uit. Staand op je plankje door het water peddelen, je ziet zelfs mensen yogaoefeningen doen op hun supplank. Ik heb geen idee of het komt door de golven of door mijn onkunde, maar het op de plank staan en daarna mijn balans houden en peddelen is iets wat me erg zwaar valt dus ik besluit om toch nog een beetje van het suppen te genieten en het zittend op mijn knieën te doen. Ook al doe ik het niet staand, merk ik wel dat het super ontspannend werkt om lekker rustig over het water te glijden.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.