Blog

Een reis door de tijd en herinneringen

Wij zeggen altijd: “Elke plaats heeft zijn eigen verborgen parel.” Is dat ook zo voor Terschuur? Wij hadden nog nooit van dit dorp gehoord, maar daar is voorgoed verandering ingekomen, want zelfs het Gelderse Terschuur met haar 1.500 inwoners heeft een verborgen parel. Al hoef je naar deze parel niet lang te zoeken juist doordat het niet zo’n grote plaats is.

Langs de hoofdweg van Terschuur, op 45 minuten van Amsterdam en 30 minuten van Utrecht, vindt je namelijk het Oude Ambachten- en speelgoedmuseum. Zodra je hier binnenstapt voel je je direct Marty McFly uit Back tot he future en of je net een reis terug in de tijd hebt gemaakt met je DMC DoLorean.

Speurtocht door de tijd

Bij ontvangst in het museum worden we uiterst vriendelijk ontvangen door de medewerkers aan de balie. We hebben 3 van onze kinderen bij en ze krijgen te horen dat ze een speurtocht gaan doen door het Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum. Die spitsen gelijk hun oren als ze te horen krijgen dat er een speurtocht is. Er wordt ons uitgelegd dat in dit museum 160 verschillende ambachten te zien zijn. Veel van deze ambachten zijn verloren gegaan of gemoderniseerd. Het gaat om een collectie die de Nederlandse geschiedenis van ca. 1910-1970 laat zien. Voor ons een feest der herkenning. Voor de kleintjes een wereld van verbazing. Verspreid over het museum vindt je dus vragen die de vragen moeten beantwoorden. Zo leren ze een hoop over de oude ambachten en in een spelvorm is dit altijd leuk voor de kinderen.

Hoe meer je herkent, hoe ouder je bent

We starten ons bezoek met Route A (er zijn drie routes in totaal) hier worden we al snel geconfronteerd met de uitspraak “Hoe meer je herkent, hoe ouder je bent”. Maar het klopt ook echt, we herkennen zoveel in dit museum. Eerste voorbeeld is al de licht bruine leren schooltas die we allebei hebben gehad toen we naar de middelbare school gingen. De kinderen vinden het maar grappige tasjes en kijken ons gek aan als we zeggen dat wij ook zulke tassen hadden toen wij jong waren. Tegenwoordig hebben de kinderen allemaal rugzakjes in de hipste kleuren en printjes. De kinderen kijken hun ogen uit hoe wij op school hebben gezeten, vooruit we hebben niet met een veer leren schrijven maar de rest van de spullen zijn aardig herkenbaar voor ons. “Mama, hadden jullie geen digibord?!”

Interactief museum

Door het museum vind je QR code’s die je kunt scannen en zo meer te weten kunt komen over een bepaald item of kamer. Verder vindt je regelmatig een aantal “live” ambachten. Tijdens ons bezoek is er een muzikant aanwezig die met een accordeon muziek maakt, even verderop vinden we iemand die glazen graveert door letterlijk in het glas te krassen. Dit maakt het museum tot een interactief museum doordat je de mensen ook daadwerkelijk vragen kan stellen over hun ambacht.

Gelukkig hoeven we ons niet op alle plekken “oud te voelen”, bij de sectie met LP’s herkennen de kinderen gelukkig de LP’. Dat komt waarschijnlijk omdat deze inmiddels weer helemaal terug zijn van weggeweest. Als je het ons vraagt ook nog steeds de beste vorm van geluidsdragers.

Speelgoed, speelgoed en nog eens speelgoed

Waar je op Route A en B vooral de oude ambachten treft zullen de kids hun ogen uitkijken naar Route C. Hier vind je een grote collectie van antiek speelgoed. Bij veel etalages zit ook een drukknop voor de kinderen waardoor ze bijvoorbeeld treinen kunnen laten rijden of auto’s op een racebaan kunnen laten racen. Geweldig om al het oude speelgoed hier terug te zien: antieke poppen, meccano, oude blikken autootjes, serviesjes, tollen, beren en nog zoveel meer!

Hier vind je ook nog een speelruimte waar je allerlei oudhollandse spelletjes en speelgoed terug vind waar de kinderen mee kunnen spelen. Tafelvoetbal, airhockey, een reuzen sjoelbak en stiekem ook iets leuks voor Bram een oude Nintendo met Mario erop.

Leuk voor jong en oud

Zoals gezegd is het ambachtenmuseum in Terschuur echt een verborgen pareltje. We snappen heel goed dat zij onlangs een bronzen award hebben gewonnen in de verkiezing van leukste uitjes van de ANWB voor de provincie Gelderland. Iedereen van jong tot oud kunnen hier hun hart ophalen en echt een onwijs leuk dagje uit hebben. Het Oude Ambachtenmuseum is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10:00 – 17:00 uur en is meer dan een aanrader!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.